Canlı Büyükbaş Küçükbaş Hayvan Alım Hibe Desteği
Ana Sayfa2024 yılında canlı hayvan alım hibe desteğini sadece tek bir program vermektedir. Bu programla canlı 15, 30 hatta 40 adette kadar küçükbaş anaç koyun, keçi, kuzu ve oğlak alımlarına hibe desteği alabilirsiniz. Yine aynı şekilde, et besiciliği veya süt üretimi yapmak için canlı büyükbaş alımları için de geri ödemesiz hibe desteği alabilmektesiniz. Canlı büyükbaş veya küçükbaş hayvan alımına hibe desteğini peki hangi program veriyor? Başvuru şartları nedir? Bu cevapları, nasıl başvuru yapabileceğinizle yer verdik. Bunun yanı sıra mevcudiyette var olan büyükbaş; dana, düve, sığır, manda vb. hayvanlarınız ile küçükbaş koyun ve keçi canlılarınız için de hibe desteği alabilmektesiniz. Büyükbaş ve küçükbaş var olan canlılılarınıza verilen bu devlet hibe desteğinin de yine anı şekilde ne kadar olduğunu, nasıl alabileceğiniz ile birlikte aşağıda bulabilirsiniz.
1- Canlı Kuzu, Oğlak, Düve Desteği:
Canlı büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarınıza her yıl destek ödemesi yapılır. Desteklemeler ise canlı büyükbaş hayvanların buzağısına, küçük hayvanların da anaç koyun yada keçilerin, kuzu ile oğlanklarına verilmektedir. Yapılan hibe, yani geri ödemesiz desteklerin rakamları ise her yıl güncellenir. Canlı büyükbaş ve küçükbaş hayvanı olan çiftçilerimize her sene verilen bu desteklemeler peki ne kadar?En güncel rakamlarla aşağıda listeledik. Canlı büyükbaş, küçükbaş senelik hayvan desteklerinin kaç lira olduğunun listesinden sonrada, başvuruları nasıl yapacağınızı şartlarıyla da yer verdik.
Büyükbaş Buzağı Desteği:
500 canlı buzağa kadar kelle başı 1.000 TL alınırsınız. Aşağıda yer alan kriterlere sahip olunması durumunda 1.000 TL üzerine destek alabilmektesiniz.
- İşletmenizde şayet toplam adet olarak 20 buzağı varsa fazladan 1.000 TL daha alırsınız.
- Ocak 1 tarihi itibarıyla işletmenin sahibi 18 yaşından büyük herhangi bir kadın çiftçi ise yada 41 yaşından büyük olmayan erkek çiftçi ise +700 TL.
- Suni tohumlama embriyo transfleri için +800 TL
- Yerli speroma +500 TL
- Bakanlıkça belirlenen süt ve besi illeri olan; Ağrı, Ardahan, Amasya, Çorum, Tokat, Artvin, Elazığ, Bingöl, Bayburt, Bitlis, Erzincan, Giresun, Erzurum, Hakkari, Gümüşhane, Kars, Iğdır, Ordu, Muş, Sivas, Rize, Trabzon, Şırnak, Van ve Tunceli dahil +500 TL
- 1. derece tarımsal örgüt olunması halinde +200 TL
- Hastalıktan ari işletme +4.000 TL
- Avrupa Birliği onaylı dişi buzağ +600 TL
- A, B soy kütülüğü genomik dişi buzağ +1.500 TL
- C soy kütüğü genomik dişi buzağı için de +800 TL
Şartlar:
- Dişi buzağılarda brusella ve şap, erkekler de ise sade şap aşısının yapılmış olması.
- Buzağı doğduğu işletme destekleme yılı ekim ayı ilk günü öncesinde soy kütüğüne kayıt edilmiş, aynı yılın son günü itibarıyla kayıtlı olmak zorundadır.
Buzağı desteği başvuru hakkında diğer şartlar neler? Tüm detayları ise 1. 2. Dönem Buzağı Destekleri Ne Kadar? Ne Zaman Ödenecek? sayfamızda yer almaktadır.
Başvurular Nereye Yapılıyor:
- İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine
- Yetiştirici/üretici örgütüne üye olanların üye oldukları örgütleri üzerinden başvuruda bulunabilirler.
Küçükbaş Kuzu/Oğlak Deseteği:
Temel kuzu/oğlak desteği miktarı 200 TL olmaktadır. Buna ilaveten aşağıdaki kriterlere sahip olunması durumunda ekstra destek ödemesi alınılmaktadır.
- 100 hayvanı olanlara +200 TL
- Kadın ve genç girişimcilere +140 TL
- Birinci derece tarımsal örgüte +40 TL
Şartlar:
- Damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine üye olunmalı
- Koyun/keçi vebası aşısı yapılmalı
- Doğduğu işletmede en az 120 gün süreyle yaşamalı
- TÜRKVET kayıtlı olunmalı
Başvurular Nereye Yapılıyor:
- Üyesi olunan damızlık koyun/keçi yetiştiricileri birliğine
- Damızlık koyun/keçi yetiştirici birliği bulunmayan yerlerde ise, Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine bir dilekçe ile yapılmaktadır.
2- Canlı Büyükbaş Küçükbaş Hayvan Alımına Geri Ödemesiz Hibe Desteği:
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığıa ülkemizde bir çok kurum/program hibe desteği verdiği doğrudur. Lakin, bu kurumların nerede ise tamamı büyükbaş/küçükbaş hayvancılığa hibe desteklerini canlı hayvan alımına sağlamamaktadır. Nelere sağlıyor diyorsanız? Ahır/ağıl yapmınından tutunda, aklınıza büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta gelen tüm makine ve yardımcı edevatlarını kapsamaktadır. Canlı büyükbaş ve küçükbaş alımına hibe desteğini sağlayan peki bir kurum yok mudur? Elbette vardır. Bu kurum ve programı ise, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ORKÖY projesidir. ORKÖY projesi peki canlı hayvan alımına ne kadar hibe desteği sağlıyor? Kimlere veriyor? Başvuru şartları nelerdir?
Hibe Desteği Verilen Konular:
- Süt Koyunculuğu
- Süt Sığırcılığı
Hibe Miktarı:
- %20
Şartlar Neler:
- Orman köylüsü olmak. Orman köy listesi bu tabloda yer almaktadır.
- En az 1 yıl ikametgah ediyor olunması.
- Kamuda işçi veya memur/esnaf olmamak
Başvuru Nasıl Yapılır:
ORKÖY canlı hayvan alım hibe desteği başvuruları internet üzerinden yapılmaktadır. Başvuruda bulunmak için e-Devlet şifrenizin olması yeterlidir. e-Devlet şifresi olanların izleyecekleri yol ise şu şekildedir.
- https://edevlet.ogm.gov.tr/ adresine gidilir. Burada e-Devlet ile Giriş denilir. e-Devlet şifreniz açılan pencereye girilir.
- Karşımıza destek başvuru ekranı çıkacak.
- Başvuru Kategori: Orman Köylüleri/Orman Köyünde Kurulu Bulunan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Kredi Başvurusu
- Başvuru Türü: Orman Köylülerin Sosyal ve Ekonomik Nitelikli Kredi Taleplerinin Alınması seçilir. En son Başvuru Yap denilir.
- Karşımıza kimlik bilgilerimiz çıkacak. Kontrolünü sağlayalım. Ekisik bölümleri dolduralım. Yine sonra >> İleri diyelim.
- Başvuruda bulunacağımız hayvanlara ait dosya/belgeler + Dosya Ekle denilerek sisteme yüklerinir. Daha sonra >> Belge Yükle / Bir Sonraki Adıma Geç denilir.
- En son bölüme geldik. Bu bölümde İl/ilçe, Mahalle, Köy, girilir, Orman Bölge Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Orman İşletme Şefliği seçilir. En son olarak başvuru dilekçesi oluşturulur. Sonra Kaydet denilir.
Hayvancılık hibe desteği başvuru dilekçe örneği şu şekilde olabilir.
İlgili Müdürlüğe
İkametgah bilgilerimi girmiş olduğum orman köyünde, büyükbaş hayvancılık yapmak istiyorum. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, ORMAN KÖYLÜLERİNİN KALKINDIRILMALARININ DESTEKLENMESİ FAALİYETLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK kapsamında ORKÖY projesinden yer alan hibe/faizsiz kredi desteğinden yararlanmak istiyorum. Arz ederim.
ORKÖY sadece canlı hayvan alımına mı hibe desteği veriyor? Elbette hayır.. Trakrör alımı dahil bir çok makine alımına da hibe desteği vermektedir. Tüm detaylar => ORKÖY Kredisi Nasıl Alınır? Destekleri Nelerdir? Hangi İllerde Var?
Yapmış olduğunuz başvuru OGM (Orman Genel Müdürlüğü) Tarafından değerlendirerek, size geri dönüş sağlanacaktır.